Antik çaÄŸlara kadar uzanan binlerce yıllık zengin bir tarihi olan Çanakkale, 1. Dünya Savaşı ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluÅŸ dönemlerinde de hayati bir rol oynamış etkileyici bir yer. Marmara ve Ege bölgelerinde toprakları bulunan ÅŸehir, Çanakkale Savaşı’nın yaÅŸandığı alanlarda kurulan tarihi parkları, etkileyici ÅŸehitlikleri ve anıtlarıyla her yıl milyonlarca yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor.
Antik dünyanın en önemli iki kenti olan Troya Antik Kenti ve Assos Antik Kenti’ne de ev sahipliÄŸi yapan Çanakkale; Bozcaada ve Gökçeada gibi büyüleyici turistik adaları, Ayvacık gibi sevilen tatil beldeleri, mavi bayraklı plajları, birbirinden güzel müzeleri ve otantik köyleriyle her köÅŸesinde farklı bir güzellik sunuyor. Çanakkale’de mutlaka görmen gereken yerlere geçmeden önce bölgeye gidenlerin bize en çok sorduÄŸu birkaç soruyu senin için yanıtlıyoruz.
Çanakkale kaç günde gezilir?
Çanakkale’nin tam olarak keyfini çıkarmak ve her yerini gezmek için en az 4-5 gününü ayırmanı öneriyoruz.
Çanakkale’ye hangi ayda gidilir?
Çanakkale’de hem deniz hem de kültür tatili yapmak istiyorsan doÄŸru zaman mayıs ve eylül arasında olan aylar.
Çanakkale’den ne alınır?
Çanakkale seyahatin sırasında bölgeye özgü olan peynir helvası, Ezine peyniri, domates, zeytin ve zeytinyağını mutlaka almanı öneriyoruz.
1. Çanakkale SavaÅŸları Gelibolu Tarihi Alanı
Gelibolu Yarımadası’nın güneyinde 33.000 hektar gibi bir alana yayılan ve Çanakkale'nin her yıl milyonlarca kiÅŸi tarafından ziyaret edilen önemli noktalarından biri olan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı, 1973 yılında kuruldu. BirleÅŸmiÅŸ Milletler tarafından da tanınan özel bir koruma alanı olan milli park, etkileyici anıtlarla dolu.
60 binden fazla Türk askerinin yanı sıra 150 binden fazla İngiliz, Fransız, Yeni Zelanda, Avustralya askerinin mezarı ve anıtlarının yer aldığı, tarihi sit alanı olarak korunan Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda savaşın yaÅŸandığı siperler, kaleler, burçlar ve devasa toplar arasında ilginç bir gün yaÅŸayabilirsin. Åžehit mezarlarını ziyaret ederek duygu dolu anlar da yaÅŸayabileceÄŸin park, etkileyici Çanakkale Åžehitler Anıtını görmek ve Çanakkale Savaşında kaybettiÄŸimiz binlerce ÅŸehidi anmak için mutlaka uÄŸraman gereken yerler arasında.
2. Çanakkale Åžehitleri Anıtı ve Harp Müzesi
Çanakkale Savaşı'nın yaÅŸandığı bölgeyi görmek ve ÅŸehitlerimizi anmak için ziyaret edebileceÄŸin Çanakkale Åžehitleri Anıtı ve Harp Müzesi, 1971 yılında ziyarete açıldı. Morto Koyu, Hisarlık Tepesi üzerinde bulunan ve Çanakkale Savaşı’nın yapıldığı yerleri gösteren krokiler, fotoÄŸraflar, döneme ait savaÅŸ malzemeleri, siperler, mermi çekirdekleri, askeri üniformalar ve Åžehitler Abidesi gibi etkileyici anıtları inceleyebileceÄŸin açık hava müzesinde 2000’e yakın obje sergileniyor.
3. Namazgah Tabyası
Çanakkale BoÄŸazı’nın en dar noktasına yapılan ilk ve en büyük tabyasını ziyaret etmeye hazır mısın? Çanakkale’ye düzenlenen tarih ve kültür gezilerinin deÄŸiÅŸmez adreslerinden biri olan ve 1770 yılında temeli atılan Namazgah Tabyası, Çanakkale BoÄŸazı'nın en dar kısmı olan Kilitbahir Kalesi ile Çimenlik Kalesi arasında uzanıyor. Çanakkale Savaşı sırasında cuma namazlarının kılınmasından ismini alan Namazgah Tabyası, 16 adet kıyı topuyla Çanakkale savunmasında kilit noktalarından biriydi.
18 Mart 1915'te isabet alarak hasar gören tabya, etkileyici taÅŸ mimarileri ve boÄŸaza hakim manzarasıyla her yıl binlerce kiÅŸi tarafından ziyaret ediliyor. Namazgah Tabyası Müzesi'nde ise döneme ait belgeler, ÅŸarapneller, silahlar, fotoÄŸraflar ve askerlerin günlük hayatını simgeleyen balmumu heykelleri gibi etkileyici bölümleri gezebilirsin.
4. Rumeli Mecidiye Tabyası
Gelibolu Yarımadası'nda Namazgah Tabyasının hemen yanında yer alan Rumeli Mecidiye Tabyası, 2. Abdülhamit döneminde 1892 yılında inÅŸa edilen etkileyici bir Osmanlı dönemi yapısı. Çarpıcı taÅŸ mimarisiyle günümüze kadar saÄŸlam kalmayı baÅŸarmış tabya, Çanakkale BoÄŸaz Muharebesi sırasında ÅŸehit olan 16 askerin mezarına da ev sahipliÄŸi yapıyor. İçerisinde ünlü Seyit Onbaşı Anıtının da bulunduÄŸu Rumeli Mecidiye Tabyasında Alman yapımı 28 santim çapındaki devasa topları yakından görebilirsin.
5. Kilitbahir Kalesi
Eceabat ilçesine baÄŸlı küçük bir köy olan Kilitbahir Köyünde yer alan ve Türkiye'nin en güzel kalelerinden biri olarak gösterilen Kilitbahir Kalesi, Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılmış büyüleyici bir mimari eser. DiÄŸer Osmanlı kalelerinden farklı olarak üç yapraklı yonca biçiminde inÅŸa edilen Kilitbahir Kalesi, İstanbul kuÅŸatması döneminde Bizans'a yardım gitmesini engellemek amacıyla Çanakkale BoÄŸazı'na hakim bir konumda inÅŸa edilmiÅŸ.
7 katlı ve üçgen planlı olan Kilitbahir Kalesi, çevresini saran iç ve dış sularıyla günümüze kadar saÄŸlam kalmayı baÅŸarmış. 1980 yılında korunması gereken kültürel varlık olarak tescil edilen ve 2013 yılında restore edilen kalenin iç odalarını gezebilir ve surlarından muhteÅŸem Çanakkale BoÄŸazı manzaralarının fotoÄŸraflarını çekebilirsin.
6. 57. Piyade Alayı Şehitliği
Çanakkale'de yer alan ve çok ziyaret edilen önemli bir ÅŸehitlik de Eceabat ilçesi Kocadere mevkiinde bulunan 57. Piyade Alayı ÅžehitliÄŸi. Çanakkale Savaşının baÅŸlangıcı kabul edilen 1915 Anzak çıkarması sırasında ÅŸehit düÅŸen askerlerimiz için 1992 yılında açılan ÅŸehitlikte 628 askerin anıt mezarı ve etkileyici heykellerin yanı sıra Çanakkale gazisi olarak 108 yaşında vefat eden Hüseyin Kaçmaz'ın tasvir edildiÄŸi heykel de görülmeye deÄŸer. Tarihseverlerin mutlaka görmesi gereken 57. Piyade Alayı ÅžehitliÄŸinde rehberlerden Anzak çıkarmasıyla ilgili ilginç bilgiler de alabilirsin.
7. AkbaÅŸ ÅžehitliÄŸi
Gelibolu-Eceabat yolunun 30. kilometresinde AkbaÅŸ mevkiinde yer alan AkbaÅŸ ÅžehitliÄŸi, 1945 yılında düzenlenerek ziyarete açıldı. AkbaÅŸ Limanının yanında yer alan ÅŸehitlik, Çanakkale Savaşı sırasında ağır saldırı altında kalarak batan gemilerde ÅŸehit olan askerler anısına yapıldı.
459 sembolik mezar taşı ile oldukça duygulandırıcı bir manzaraya sahip AkbaÅŸ ÅžehitliÄŸindeki rölyeflerde 754 ÅŸehidimizin ismi anılıyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ün ünlü “Türk Kumandanları kumanda etmesini, Türk askeri ölmesini bildi. Harbi kazanışımızın sırrı bundan ibarettir.” sözleri yazıyor. Etkileyici Mehmetçik heykellerinin de bulunduÄŸu alanı rehberlerle gezebilir ve o döneme ait ilginç bilgiler alabilirsin.
8. Seyit Onbaşı Anıtı
Eceabat ilçesindeki Rumeli Mecidiye Tabyasında bulunan Åžehit Onbaşı Anıtı, Çanakkale’nin en çok fotoÄŸraflanan anıtlarından biri. Çanakkale Savaşı sırasında 275 kiloluk top mermisini tek başına kaldırmasıyla efsaneleÅŸen Seyit Onbaşı’yı anmak için inÅŸa edilen anıt, Çanakkale BoÄŸazı karşısında etkileyici bir manzara sunuyor. Hem bölgedeki diÄŸer ÅŸehitlik ve anıtları ziyaret etmek hem de boÄŸazın çarpıcı manzaralarını izlemek için Seyit Onbaşı Anıtını mutlaka ziyaret etmelisin.
9. Çanakkale Arkeoloji Müzesi
Çanakkale Kordon’un yanında, ÅŸehrin en hareketli caddelerinden biri olan 100. Yıl Caddesi üzerinde yer alan Çanakkale Arkeoloji Müzesinin arÅŸivi Atatürk döneminde geliÅŸtirilmeye baÅŸlandı. Türkiye'nin en zengin arkeoloji müzelerinden biri olan, Çanakkale çevresinde Truva Antik Kenti ve Assos Antik Kenti gibi pek çok önemli noktada yapılan kazılarda elde edilen 12.000’den fazla eser, 15.000’den fazla sikke ve 2000’in üzerinde etnografik eserin sergilendiÄŸi Çanakkale Arkeoloji Müzesi, ÅŸehrin tarihini keÅŸfetmek için uÄŸraman gereken yerler arasında. 6 bölümden oluÅŸan müzede Demir Çağı’na kadar uzanan objeler, ünlü Afrodit heykeli ve Dardanos Tümülüsü gibi benzersiz eserleri de yakından görme ÅŸansı bulacaksın.
10. Troya Antik Kenti
Homeros’un ünlü İlyada Destanı'nda bahsettiÄŸi ve antik dünyanın en büyük savaÅŸlarından biri olan Truva Savaşı'nın yaÅŸandığı kent olan Truva Antik Kenti, 1998 yılında UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne dahil edildi. Her yıl dünyanın her yerinden gelen yüz binlerce kiÅŸi tarafından ziyaret edilen ve tarihi M.Ö. 3000 yılına kadar uzanan Truva Antik Kenti, aynı zamanda dünyanın en önemli arkeolojik kazı alanlarından biri.
Bölgeye hakim bir konumda inÅŸa edilmiÅŸ ve ilk kazıların 1800’lü yılların sonunda gerçekleÅŸtirildiÄŸi antik kentten çıkarılan pek çok paha biçilmez tarihi eser ise yurt dışına kaçırıldı. Kentin hemen giriÅŸinde kurulan Troya Müzesi’nde de birçok eserin sergilendiÄŸi antik kentte etkileyici heykeller, hamamlar, antik tiyatrolar, kayalara oyulmuÅŸ kabartmalar ve yazıtlar arasında tarihte unutulmaz bir yolculuk yapabilirsiniz. Yılın her dönemi rehberli turlar bulabileceÄŸiniz ve rehberlerden Truva Savaşı ile ilgili ilginç bilgiler alarak gezebileceÄŸiniz Truva Antik Kenti, Çanakkale gezilerinde kesinlikle ziyaret etmenizi önerdiÄŸimiz tarihi hazinelerden biri.
11. Troya Müzesi
Truva Antik Kenti’nin hemen giriÅŸinde yer alan ve sadece Çanakkale'nin deÄŸil Türkiye'nin de en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Troya Müzesi, 2018 yılında ziyarete açıldı. Pek çok efsaneye konu olmuÅŸ Troyaa Antik Kenti ve çevresinde yapılan kazılarda elde edilen paha biçilmez binlerce eserin sergilendiÄŸi müze; 3000 m2 sergi salonu, 11.200 m2 kapalı alanı ve görkemli taÅŸ eserlerin sergilendiÄŸi bahçesiyle ile tarih ve arkeoloji meraklılarının Çanakkale’de mutlaka ziyaret etmesi gereken yerler arasında.
Troya Müzesi koleksiyonlarında Neolitik, Tunç ve Demir Çağı’na kadar uzanan ÅŸemalar, çizimler, yazıtlar, baltalar, kesici aletler, heykeller, piÅŸmiÅŸ toprak seramikler, metal kaplar, silahlar, sikkeler ve cam bilezikler gibi pek çok objeyi yakından görebilirsin.
12. Çanakkale Aynalı Çarşı
1889 yılında Osmanlı padiÅŸahı II. Abdülhamit döneminde, İstanbul'daki ünlü Mısır Çarşısının bir benzeri olarak inÅŸa ettirilen ve o günden beri Çanakkale’de ticaretin kalbinin attığı yerlerden biri haline gelen Aynalı Çarşı, günümüzde ÅŸehrin önemli simgeleri arasında.
2014 yılında restore edilen bir içerisinde 57 tane yöresel ürünler, el sanatı eserleri ve hediyelik eÅŸyalar satan dükkanın hizmet verdiÄŸi Aynalı Çarşı, kızıl taÅŸtan yapılmış etkileyici mimarisi, kemerli kapısı ve kabartma çiçek desenleriyle süslü duvarlarıyla mimari açıdan da görülmeye deÄŸer güzellikte.
13. Çanakkale Saat Kulesi
Çanakkale merkezinde KemalpaÅŸa Mahallesi üzerinde yer alan ve 1897 yılında inÅŸa edilen Çanakkale Saat Kulesi, ÅŸehrin en bilinen simgesel yapılarından biri. 2. Abdülhamit döneminde 5 katlı olarak ve külah tasarımı ile inÅŸa edilen saat kulesi, İzmir'in ünlü saat kulelerine oldukça benziyor. 4. katında dört tarafında saatlerin bulunduÄŸu ve etkileyici taÅŸ mimarisiyle hemen dikkatinizi çekecek olan Çanakkale Saat Kulesinin kapısında II. Abdülhamit'in tuÄŸrası da yer alıyor. Åžehrin önemli buluÅŸma noktalarından biri olan ve geceleri aydınlatıldığında muhteÅŸem fotoÄŸraflarını çekebileceÄŸin saat kulesi, Çanakkale’yi gezerken fotoÄŸraf çekmen gereken yerler arasında.
14. Çanakkale Kordon
Çanakkale merkezinde muhteÅŸem deniz manzaraları eÅŸliÄŸinde keyifli akÅŸam yürüyüÅŸleri yapabileceÄŸin Çanakkale Kordon, ÅŸehrin en popüler gezi alanlarından biri. Yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale’de ilk ziyaret ettiÄŸi ve ÅŸehrin en bilinen simgelerinden Truva Atına da ev sahipliÄŸi yapan Çanakkale Kordon, devasa ahÅŸap heykelin etrafını saran çiçek bahçeleri, yürüyüÅŸ yolları, muhteÅŸem gün batımı ve Çanakkale BoÄŸazı manzarasını görmek için vakit ayırman gereken yerler arasında.
Deniz manzaralı kafeleri ve restoranları ile günün her saati oldukça hareketli olan Çanakkale Kordon'da keyifli bir yürüyüÅŸ yaptıktan sonra Çanakkale BoÄŸazı'na hakim çay bahçelerinde yorgunluk atabilir veya romantik gün batımı eÅŸliÄŸinde akÅŸam yemeklerinin tadını çıkarabilirsin.
15. Truva Atı
Çanakkale’nin dünyaca ünlü simgelerinden biri haline gelen ahÅŸap Truva Atı heykeli, Çanakkale Kordon'da hemen dikkatini çekecek bir noktada yer alıyor. Antik dünyanın en önemli savaÅŸlarından biri olan Truva Savaşı'nın geçtiÄŸi yer olan Çanakkale toprakları, Troya Antik Kenti için her yıl yüz binlerce yabancı turist tarafından ziyaret ediyor. 10 yıldan fazla süren Truva Savaşı'nın son bulmasını saÄŸlayan Truva Atı fikri ise Athena tarafından sevilen Odysseus tarafından bulunmuÅŸ. İçi askerlerle doldurularak ÅŸehre hediye edilen ahÅŸap Truva Atının, içerisindeki askerlerin ÅŸehri alması ile savaÅŸ sona eriyor.
16. Çanakkale Özgürlük Parkı
Çanakkale denilince akla ilk gelen, eÅŸsiz boÄŸaz manzarası ve Çanakkale’yi kuÅŸbakışı olarak izleyebileceÄŸin Özgürlük Parkı 35.000 m2 gibi geniÅŸ bir alana yayılıyor. Çanakkale ÅŸehir merkezinden kolayca ulaÅŸabileceÄŸin büyük bir yeÅŸil alanı kapsayan Özgürlük Parkı, 18 Mart Tepesi olarak bilinen ve panoramik deniz manzarası sunan bir tepede boylu boyunca uzanıyor. Parkın içerisinde yeÅŸil alanlar, çocuk oyun bahçeleri, yürüyüÅŸ parkurları, bisiklet yolları ve kır bahçelerinin yanı sıra Truva Antik Kentinin bir minyatürü ve Çanakkale Savaşı rölyefleri (kabartmaları) de sergileniyor.
Romantik gün batımı manzaralarından dolayı Aşıklar Tepesi de olarak bilinen Özgürlük Parkında Çanakkale BoÄŸazının muhteÅŸem manzaraları eÅŸliÄŸinde akÅŸam kahveni yudumlayabilir yürüyüÅŸlerine çıkabilir veya sevdiklerinle güzel zamanlar geçirebilirsin.
17. Çanakkale Kent Müzesi
Çanakkale'nin binlerce yıllık tarihini ve kültürünü anlamak için gidebileceÄŸin en güzel yer olan Çanakkale Kent Müzesi, her sene binlerce kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yapıyor. KemalpaÅŸa ilçesinde yer alan iki katlı tarihi binasında hizmet veren müzede, Çanakkale'nin antik çaÄŸlardan Osmanlı dönemi, 1. Dünya Savaşı ve Çanakkale Savaşı'na kadar önemli dönemlerini kapsayan belgeler, görseller, fotoÄŸraflar ve ÅŸehir kültürünü yansıtan yöresel ürünler sergileniyor.
18. Çanakkale Seramik Müzesi
Çanakkale, tarihi ve doÄŸal güzelliklerinin yanında seramikleri ile de dünyaca ünlü bir ÅŸehir. 2013 yılında hizmete giren Çanakkale Seramik Müzesini ziyaret ederek Çanakkale'nin arkeolojik ve çaÄŸdaÅŸ seramik eserlerini yakından görme ÅŸansı bulabilirsin.
Birbirinden güzel kalıcı ve geçici sergilere ev sahipliÄŸi yapan, aynı zamanda Çanakkale seramiklerinin uluslararası alanda tanıtılması için çalışmalar yürüten Çanakkale Seramik Müzesinde fuarlar, tasarım yarışmaları, atölyeler ve workshoplara da katılabilirsin. Tarih boyunca Çanakkale’de üretilmiÅŸ birbirinden güzel seramik objeleri yakından görebileceÄŸin müzeye mutlaka uÄŸramanı öneriyoruz.
19. Piri Reis Müzesi
Türkiye'nin tek deniz bilimleri müzesi olan Çanakkale Piri Reis Müzesi, Çanakkale Onsekiz Mayıs Üniversitesi’ne baÄŸlı olarak hizmet veriyor. Dünyaca ünlü Osmanlı denizcisi Piri Reis'in en ünlü eseri Kitab-ı Bahriye’nin bazı bölümleri, yüzlerce yıllık deniz haritaları, deniz canlıları ile ilgili çizimlerin yanı sıra Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz'de yakalanmış 200'den fazla kemikli, kıkırdaklı, omurgalı balık ve kabuklu canlının sergilendiÄŸi müzede denizcilik tarihinde kullanılan onlarca ilginç aracı da inceleyebilirsin. Piri Reis Müzesi’nin en ilgi çeken bölümünde ise nesli tükenmekte olan deniz kaplumbaÄŸaları ve Akdeniz fokları sergileniyor.
20. Rhapsodos Mozaik Atölyesi
Çanakkale merkezde yer alan ve ÅŸehrin önemli sanat merkezlerinden biri olan Rhapsodos Mozaik Atölyesi, klasik konakların sıralandığı eski bir Yahudi mahallesinde hizmet veriyor. Çanakkale'nin ünlü seramikleri ile hazırlanmış 43 mozaik portrenin sergilendiÄŸi atölyede Truva Savaşı’nın efsanevi kahramanlarının portreleri ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.
Bir Troya Masalı isimli kalıcı sergisini ziyaret edebileceÄŸin atölyede özel mozaik portre sipariÅŸi verebilir, atölye ve workshop çalışmalarına katılabilirsin.
21. Anadolu Hamidiye Tabyası
Çanakkale merkezinde Barbaros Mahallesi'nde yer alan ve Çanakkale BoÄŸazı'nın güvenliÄŸinin saÄŸlanması amacıyla 1892 yılında Sultan 2. Abdülhamit tarafından inÅŸa ettirilen Anadolu Hamidiye Tabyası, Çanakkale SavaÅŸları Tarih Müzesi'nin hemen yanı başında görülmeye deÄŸer bir manzara sunuyor. Osmanlı döneminin çarpıcı taÅŸ mimarileri ile süslü bölümleri bulunan tabya, devasa toplarıyla müzesinin de önemli bir parçası.
Hem müzeyi hem de tabyayı bir arada ziyaret ederek savaÅŸta kullanılan devasa topları ve Çanakkale Savaşı’nın detaylarını anlatan müze koleksiyonlarını inceleyebilirsin. Åžehir merkezinde yer aldığı için kolayca ulaÅŸabileceÄŸiniz tabyada yürüyüÅŸ ve bisiklet yolları, çocuklar için oyun alanları, seyir terasları, etkinliklerin düzenlendiÄŸi bir amfi tiyatro, tören alanı ve kafeteryalar da bulunuyor. Anadolu Hamidiye Tabyasının geniÅŸ yeÅŸil alanında Kilitbahir Kalesi gibi bölgenin önemli mimari yapılarının minyatürlerini ve Çanakkale BoÄŸazı'nın Marmara Denizi’nden Ege Denizi'ne kadar uzanan minyatür tasvirini de inceleyebilirsin.
22. Kefalos Plajı
Çanakkale'nin en ünlü plajlarından biri olan Kefalos Plajı, ÅŸehrin en popüler turistik merkezlerinden Gökçeada’da yer alıyor ve Aydıncık Plajı olarak da biliniyor. Altın renkli kumlarla sarılı 1200 metre uzunluÄŸundaki kumsalı ile ünlü Kefaloz Plajı, rüzgarlı yapısı ve dalgalı denizi ile Alaçatı’dan sonra rüzgar sörfü yapılacak en iyi yerlerden biri.
Plajda hizmet veren su sporları merkezlerinde kısa bir eÄŸitim alarak rüzgar sörfü, uçurtma sörfü ve deniz paraÅŸütü gibi aktiviteler yapabileceÄŸin Kefalos Plajının çevresinde ise restoranlar, butik oteller, pansiyonlar ve donanımlı kamp alanları bulunuyor. Gökçeada merkezinden sabah ve akÅŸam iki kere minibüs seferlerinin düzenlendiÄŸi Kefalos Plajına hem su sporları yapmak hem de altın kumlu uzun sahilde tertemiz denizin tadını çıkarmak için Çanakkale gezinde mutlaka uÄŸraman gereken yerlerden.
23. Ayazma Plajı
Çanakkale'de denize girebileceÄŸin baÅŸka bir sevilen plaj da Bozcaada’da yer alan, ince ve altın renkli kumlarıyla Akdeniz plajlarını aratmayan Ayazma Plajı. Turizm olanakları bakımından geliÅŸmiÅŸ olan plajın çevresinde restoranlar, kafeler ve plaj kulüpleri sıralanıyor. Bozcaada'nın en güzel plajı olarak yerli ve yabancı turistlerin denizin tadını çıkarmak için ilk gittiÄŸi yer olan Ayazma Plajı, turkuaz ve berrak deniziyle dalış yapmak için de ideal bir yer. GüneÅŸ ÅŸemsiyesi ve ÅŸezlong kiralayabileceÄŸin tesislerin hizmet verdiÄŸi plajın çevresindeki restoranlarda ise deniz ürünlerinin tadını çıkarabilirsin.
24. Kabatepe Plajı
Eceabat ilçesinde yer alan Kabatepe Plajı, çam ve zeytin aÄŸaçları ile sarılı sahiliyle çok sevilen yerlerden. Berrak ve tertemiz denizin tadını çıkarmak için Çanakkale’de mutlaka uÄŸraman gereken yerlerin başında gelen Kabatepe Plajı, aynı zamanda donanımlı orman kampından dolayı tüm dünyadan kampçılar tarafından sıkça ziyaret ediliyor.
Plajın çevresinde ormanlarda gizlenen donanımlı kamp alanlarında çadır kiralayarak kamp yapabilir veya ince kumlu sahilde havlunu sererek denizin tadını çıkarabilirsin. İstek ve ihtiyaçlarını karşılayabileceÄŸin tesisler, kır bahçeleri, yürüyüÅŸ yolları, tuvalet, duÅŸ ve mesire alanları gibi olanaklar bulabileceÄŸin Kabatepe Plajı, sığ deniziyle çocuklu ailelerinde en sevdiÄŸi plajlar arasında.
25. Hamzaköy Plajı
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinin sevilen mavi bayraklı plajlarından biri olan ve ilçe merkezine sadece 3 kilometre uzaklıkta yer alan Hamzaköy Plajı, ince kumlu uzun sahili ve balıkları görebileceÄŸin berraklıktaki sularıyla görenleri hayran bırakacak güzellikte. Sevdiklerinle güzel zamanlar geçireceÄŸin ve ruhunu dinlendirebileceÄŸin Hamzaköy Plajında bir gün geçirmeni öneriyoruz.
26. Assos Antik Kenti
Troya Antik Kenti ile birlikte Çanakkale'nin en çok ziyaret edilen antik kenti olan Assos Antik Kenti, Ayvacık ilçesine baÄŸlı Behramkale Köyü sınırları içinde yer alıyor. Hem tarihi önemi hem de doÄŸal güzelliÄŸi ile yerli ve yabancı turistleri büyüleyen Assos Antik Kenti, M.Ö. 900 yıllarında inÅŸa edilmiÅŸ.
Antik çağın ünlü düÅŸünürlerden Aristo'nun da yıllarca yaÅŸadığı ve felsefe okulları kurduÄŸu Assos Antik Kenti, döneminin en önemli kültür, sanat ve bilim merkezlerinde biriydi. Kenti gezerken günümüze kadar saÄŸlam kalmış ünlü Athena Tapınağı ve devasa antik tiyatroyu inceleyebilir, geziden sonra antik kentin sahilinde bir mola vererek tarihi manzaralar eÅŸiÄŸinde denizin tadını çıkarabilirsin. Tarih ve kültür gezilerinin yanı sıra doÄŸa yürüyüÅŸü turlarının da deÄŸiÅŸmez parçası olan Assos Antik Kentine hem tarihi hazineleri hem de doÄŸal güzellikleri için mutlaka uÄŸramalısın.
27. Çanakkale Deniz Müzesi
Çanakkale Kordon'a oldukça yakın bir konumda bulunan Yalı Caddesi üzerinde yer alan Çanakkale Deniz Müzesi, Türkiye'nin en zengin deniz müzelerinden biri olarak çarpıcı bir koleksiyona sahip. 2000 yılında modern müzecilik anlayışı ile hizmet vermeye baÅŸlayan müzenin koleksiyonlarında Nusret Mayın Gemisi’nin maketinden tarihi madalyalara, üniformalara, gemi silahları ve toplarına kadar yüzlerce obje sergileniyor. Müzenin Piri Reis galerisi, resim sergileri ve minyatür gemi koleksiyonları görülmeye deÄŸer güzellikte.
28. Çanakkale Åžehitlik Anıtı
Gelibolu Yarımadası içerisinde Hisarlık Tepesi üzerinde yer alan Çanakkale Åžehitlik Anıtı, Çanakkale gezilerinin deÄŸiÅŸmez adreslerinden. 41 metre yükseklikte, 25 x 25 metre ebatlarında kale planlı olarak inÅŸa edilmiÅŸ Çanakkale Åžehitlik Anıtı, aynı zamanda benzersiz tasarımıyla Mehmetçik kelimesinin M harfini de simgeliyor.
Tavanında mozaiklerle iÅŸlenmiÅŸ etkileyici bir Türk bayrağı figürünün bulunduÄŸu ve Mehmet Akif Ersoy'un Çanakkale Åžehitlerine adlı ÅŸiirinin iÅŸlendiÄŸi anıtın yapımına 1954 yılında yapımına baÅŸlandı ve 21 AÄŸustos 1960 yılında anıt ziyarete açıldı. Çanakkale Savaşı'nda hayatını kaybeden Türk askerlerini anmak için inÅŸa edilen Çanakkale Åžehitlik Anıtı’nın giriÅŸ bölümünde Mustafa Kemal Atatürk'ün 1934 yılında bölgede hayatını kaybeden yabancı askerler için söylediÄŸi ünlü sözleri de görebilirsin. Tarihe yolculuk yapabileceÄŸin Çanakkale Åžehitlik Anıtına, Çanakkale seyahatin sırasında mutlaka uÄŸramanı öneriyoruz.
29. Mermer Burnu
Bozcaada’da denize nerede girilir soruna verilecek ilk cevaplardan olan Mermer Burnu, akvaryumu andıran cam gibi görüntü ve masmavi denizi ile her sene binlerce turiste ev sahipliÄŸi yapıyor. İsmini cam gibi denizinden olan Mermer Burnunun diÄŸer adı ise Akvaryum Koyu.
Turkuaz renkli denizi ve çevresini saran etkileyici kaya oluÅŸumlarıyla görülmeye deÄŸer bir güzelliÄŸe sahip olan Mermer Burnu, zengin su altı çeÅŸitliliÄŸinden dolayı tüplü ve tüpsüz dalış tutkunlularınında deÄŸiÅŸmez adreslerinden. MuhteÅŸem deniz manzaraları eÅŸliÄŸinde uzanan yürüyüÅŸ yoları ve donanımlı kamp alanları için sıkça ziyaret edilen Mermer Burnunda sevdiklerinle güzel bir gün geçirebilir balık sürüleri ile yüzebilirsin.
30. Gizli Liman Koyu
İsmi gibi Çanakkale'nin gizli doÄŸal güzelliklerinden biri olan ve Gökçeada’nın UÄŸurlu Köyü’nde yer alan Gizli Liman Koyu, sarp kayalarla çevrili korunaklı yapısı ve ince kumlu sahiliyle, denizin tadını çıkarmak için gidebileceÄŸin en özel yerlerden. Gizli Liman Koyu’nu saran çam ormanları arasında çadır kurabilir, zengin su altı zenginliklerini ÅŸahit olmak için ÅŸnorkelli, tüplü ve tüpsüz dalışlar yaparak güzel zaman geçirebilirsin.
31. Güzelyalı Plajı
Çanakkale merkezine sadece 15 kilometre uzaklıktaki Güzelyalı beldesinin tertemiz plajı da Çanakkale'den toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaÅŸabileceÄŸin ve serin sularda doyasıya yüzebileceÄŸin yerler arasında. Sahil bahçeleri, plaj kulüpleri, ÅŸezlong ve güneÅŸ ÅŸemsiyeleri kiralayabileceÄŸin iÅŸletmelerin hizmet verdiÄŸi plajda çeÅŸitli su sporu deneyimi de yaÅŸayabilirsin. Güzelyalı Plajı’nın çevresinde piknik alanları, çocuk oyun alanları, otopark, tuvalet, duÅŸ, soyunma kabinleri gibi olanaklar ve deniz manzaralı butik veya apart oteller de bulunuyor.
32. Çanakkale Aquapark
Çanakkale merkezinde Sahil Yolu Caddesi üzerinde yer alan Çanakkale Aquapark, her yaÅŸtan insanın güzel vakitler geçireceÄŸi yerler arasında. İçerisinde 11,5 metrelik devasa bir su kaydırağı, çeÅŸit büyüklüklerde çeÅŸitli kaydıraklar, eÄŸlence havuzları ve çocuk havuzu bulunan Çanakkale Aquapark, aynı zamanda bölgenin en büyük su parkı olmasıyla da ünlü. Happy Hourlarında düzenlendiÄŸi parkta eÄŸlenceli dakikalar seni bekliyor.
33. Tarihe Saygı Parkı
Çanakkale'nin Eceabat ilçesi Zübeyde Hanım Meydanı'nda yer alan ve ziyaret etmen gereken Tarihe Saygı Parkı, Eceabat feribot iskelesinin yanında yer alıyor. 12 metre yükseklikteki etkileyici Tarihe Saygı Anıtı ile dikkat çeken parkın içerisinde Çanakkale Savaşı'nın her detayının canlandırıldığı minyatür tasarımlar, savaşı yöneten Mustafa Kemal Atatürk ve pek çok önemli komutanın heykeli, Çanakkale Savaşı canlandırmaları, Çanakkale BoÄŸazı ve Gelibolu Yarımadası haritaları gibi farklı bölümler bulunuyor. Sahil kenarında yer aldığı için keyifli bir gezi yapabileceÄŸin ve tarihimizin önemli savaÅŸlarından biri olan Çanakkale Savaşı hakkında ilginç bilgiler alabileceÄŸin park, Eceabat gezilerinde mutlaka görmeni önerdiÄŸimiz yerler arasında.
34. Sokakağzı Plajı
Çanakkale'nin baÅŸka bir büyüleyici plajı olan SokakaÄŸzı Plajı, Çanakkale merkezine sadece 84 kilometre uzaklıktaki Assos’ta mavi ve yeÅŸilin buluÅŸtuÄŸu güzel bir konumda yer alıyor. Masmavi denizi çam ormanları ile sarılı SokakaÄŸzı Plajı, ince kumlu tertemiz sahiliyle de çok ilgi görüyor.
Turizm olanaklarının geliÅŸtiÄŸi plajın çevresinde butik oteller, restoranlar, kafeler ve balık restoranları sıralanıyor. Åžezlong ve ÅŸemsiye kiralayabileceÄŸin tesislerin de bulunduÄŸu SokakaÄŸzı Plajı’nda gün boyu rüzgar ve uçurtma sörfü, kano, yelken ve deniz paraÅŸütü gibi onlarca su sporları yapabilir, Assos'un en güzel plajlarından biri olarak gösterilen SokakaÄŸzı Plajı’nda unutulmaz bir gün geçirebilirsin.
35. Güneyli Köyü Sahili
Çanakkale'nin Gelibolu ilçesine baÄŸlı Güneycik Köyünün yemyeÅŸil tepeleri arasında gizlenmiÅŸ sahil, mavinin her tonunu görebileceÄŸin tertemiz denizi ile ÅŸehrin kalabalığından uzaklaÅŸmak ve ıssız bir ortamda denizin tadını çıkarmak isteyenlerin ilk tercih ettiÄŸi yerler arasında.
Oldukça sığ bir denize sahip olduÄŸu için acemi yüzücüler ve çocukla ailelerin de keyifle zaman geçirebileceÄŸi Güneyli Köyü’nün sahilinde huzurlu bir atmosferde denizin tadını çıkardıktan sonra Güneyli Köyü’ne uÄŸrayarak yöresel Çanakkale ev yemekleri tadabilir ve köylülerin yetiÅŸtirdiÄŸi organik ürünleri satın alabilirsin.
36. Büyük Kemikli Burnu
Çanakkale'nin tam anlamıyla gizli cennetlerinden biri olan Büyük Kemikli Burnu, el deÄŸmemiÅŸ doÄŸal güzellikleri ve binlerce yılda doÄŸal yollarla oluÅŸmuÅŸ çarpıcı kaya oluÅŸumları ile dikkat çekiyor. Eceabat ilçesinin Anafartalar Köyü’ne kısa bir yürüyüÅŸ mesafesinde yer alan Büyük Kemikli Burnu, sessiz ve huzurlu atmosferinin yanı sıra su altındaki etkileyici kaya oluÅŸumlarını görebileceÄŸin cam berraklığındaki deniziyle yüzmek veya dalış yapmak için de Çanakkale’deki en ideal yerler arasında.
Sarp kayalarla çevrelenmiÅŸ koyun çevresini doÄŸa yürüyüÅŸleriyle gezebilir, kaya göletleri arasında denize girerek muhteÅŸem manzaranın ve tertemiz havanın tadını çıkarabilirsin. Bölgede hizmet veren balık çiftlikleri ise muhteÅŸem manzara eÅŸliÄŸinde taze balıklar tatmak için hem Çanakkale halkının hem de turistlerin sıkça uÄŸradığı yerler arasında.
37. Gelibolu
Türkiye’nin en güzel ilçelerinden biri olarak yerini üst sıralarda alan Gelibolu her sene milyonlarca kiÅŸiye ev sahipliÄŸi yapıyor. Çanakkale BoÄŸazı karşısında boylu boyunca uzanan ve Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’na da ev sahipliÄŸi yapmasıyla da gözleri üstüne toplayan Gelibolu’da, Çanakkale Savaşı anısına düzenlenmiÅŸ sayısız ÅŸehitlik, anıt ve mezarlıkla bulunuyor.
Türkiye'nin ve dünyanın en büyük mevlevihanelerinden biri olan Gelibolu Mevlevihanesi, Saros Körfezi’ne hakim bir konumda yer alan görkemli Gelibolu Kalesi, Bayraklı Baba Türbesi, Namazgah Tabyası, Gelibolu SavaÅŸ Müzesi ve Piri Reis Müzesi gibi ziyaret edebileceÄŸin hazinelere sahip ilçe, Saros Körfezi'nin tertemiz sularının tadını çıkarmak isteyenler için de birbirinden güzel plajlar sunuyor.
38. Anzak Koyu
Gelibolu Yarımadası'nda yer alan küçük Anzak Koyu, Çanakkale Savaşı sırasında 1915 yılında Anzakların çıkartma yapmasından dolayı dünya çapında tanınıyor. 600 metre uzunluÄŸundaki koy, çam ormanlarıyla sarılı Arıburnu tepeleri ile çevrili. Her yıl 25 Nisan'da Anzak Günü anma etkinliklerinin de düzenlendiÄŸi Anzak Koyu, tarihi öneminin yanı sıra doÄŸal güzellikleri ile de sessiz ve huzurlu bir atmosferde yüzmek isteyen tatilcilerin sıklıkla ziyaret ettiÄŸi yerler arasında.
Turistik tesislerin ve yapılaÅŸmanın bulunmadığı bölgede çıkartma sırasında ölen Anzak askerleri için temsili mezarlar ve anıtlar inÅŸa edilmiÅŸ. Anzak Koyu'nda hem savaşın yaÅŸandığı tarihi yerleri ziyaret edebilir hem de etkileyici deniz ve doÄŸa manzaralarının fotoÄŸraflarını çekebilirsin.
39. Geyikli Plajı
Masmavi denizi ve tertemiz sahili ile mavi bayrak ödülüne sahip olan Geyikli Plajı, ince kumlu yapısı ile AktaÅŸ ve Ezine Plajı ile ilçenin en popüler üç plajından biri. Balıklar ile yüzebileceÄŸin denizde sevdiklerinle güzel bir gün geçirdikten sonra Geyikli beldesine de uÄŸrayabilir, rengarenk çiçekler ve asırlık çınar aÄŸaçlarıyla süslü sokakları gezebilirsin.
40. Papaz Plajı
Çanakkale merkezine 45 kilometre uzaklıkta Ezine ilçesi sınırlarında yer alan Papaz Plajı, Çanakkale BoÄŸazı'na hakim bir konumda yer alıyor. Ruhunu dinlendirebileceÄŸin bakir bir koy olan Papaz Plajı ince kumlu sahiliyle kalabalıklardan uzakta denizin tadını çıkarmak içinde en güzel yerlerden.Sığ denizinden dolayı çocuklu aileler tarafından da çok sevilen plajın çevresinde küçük butik oteller, pansiyonlar ve balık restoranlarının hizmet verdiÄŸi Papaz Plajı, Çanakkale'nin gizli cennetlerinden biri olarak yılın her dönemi oldukça sakin.
41. Habbele Plajı
Çanakkale'nin turistik cenneti Bozcaada'nın en güzel ve popüler plajlarından biri olan Habbele Plajı, adanın diÄŸer ünlü plajı Ayazma Plajı’na göre çok daha sakin. Plaj, altın sarısı kumlarla sarılı bir sahile ve kristal berraklığında sulara sahip. Sığ deniziyle çocuk ailelerin de keyifli zaman geçirebileceÄŸi plajlardan biri olan Habbele Plajı’nda ÅŸezlong ve ÅŸemsiye kiralayabileÄŸin, istek ve ihtiyaçlarını karşılayabileceÄŸin tesisler de hizmet veriyor. En sıcak yaz günlerinde bile ılık rüzgarlarıyla keyifli bir deniz günü yaÅŸamak için mutlaka uÄŸraman gereken Habbele Plajı’na Bozcaada merkezinden kolayca ulaÅŸabilirsin.
42. Ayazma Pınarı Tabiat Parkı
Bayramiç ilçesinde sınırlarında yer alan, ÅŸehrin kalabalığından uzakta doÄŸa ile iç içe güzel bir gün geçirebileceÄŸin Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, 5,85 hektar geniÅŸ bir yeÅŸil alana yayılıyor. İçerisinde birbirinden güzel ÅŸelaleler, endemik bitkiler ile çevrili dereler, orman köÅŸkleri, çardaklar, mesire alanları, çocuk oyun alanları ve çam ormanları içinde uzanan yürüyüÅŸ yolları bulunan Ayazma Pınarı Tabiat Parkı, oksijen seviyesi yüksek havasıyla da ünlü.
Kestane, gürgen, meÅŸe ve Ihlamur aÄŸaçlarıyla çevrili parkta gezerken sadece Kaz DaÄŸları’na özgü 38 endemik bitki türünü de yakından görebilirsin. Seyir teraslarında her mevsim muhteÅŸem doÄŸa fotoÄŸrafları çekebileceÄŸin parka Çanakkale seyahatin sırasında mutlaka uÄŸramanı öneriyoruz.
43. Dardanos Plajı
Çanakkale merkezine sadece 10 dakikalık mesafesinde yer alan ve deniz kenarında küçük bir tatil beldesi olan Dardanos’un plajı, turkuaz renkli denizi ve kristal berraklığındaki sularıyla ÅŸehri gezen turistler tarafından sıkça ziyaret ediliyor. Åžemsiye ve ÅŸezlong kiralayabileceÄŸin küçük turistik tesislerin, piknik alanlarının ve su sporu merkezlerinin bulunduÄŸu plajın çevresinde oteller de hizmet veriyor. Bölgenin en çok rüzgar alan yerlerinden olduÄŸu için Çanakkale’de rüzgar sörfü, yelken ve uçurtma sörfü yapmak için de en çok tercih edilen yer olan Dardanos Plajı’nın berrak denizinde ÅŸnorkeli dalışlar da yapılıyor.
44. Küçükkuyu Limanı
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine baÄŸlı turistik bir belde olan Küçükkuyu’da, salaÅŸ balık restoranlarında gün batımı manzaraları eÅŸliÄŸinde taze balıklar tatmak ve keyifli akÅŸam yürüyüÅŸlerine çıkmak için en güzel yerlerden biri.
Sahil boyunca sıralanmış çay bahçeleri, yürüyüÅŸ yolları, dinlenme alanları ve rengarenk balıkçı sandallarıyla harika bir manzaraya sahip olan Küçükkuyu Limanı’nda, deniz fenerine kadar kayalar arasında yürüyüÅŸ yapabilir, akÅŸamları ise fasıl eÅŸliÄŸinde balık restoranlarına Çanakkale balıkları ve yöresel mezeler tadarak eÄŸlenceli bir gece geçirebilirsin. Limanda sıralanan hediyelik eÅŸya dükkanlarına ise onlarca çeÅŸit yöresel ve el emeÄŸi ürünü incelemek için uÄŸrayabileceÄŸin yerlerden.
45. Mehmet Akif Ersoy Müzesi
Çanakkale merkezine 71 kilometre uzaklıktaki Bayramiç ilçesinde yer alan ve ünlü ÅŸairlerimizden Mehmet Akif Ersoy'un doÄŸduÄŸu evin restore edilmesiyle müze olarak ziyarete açılan Mehmet Akif Ersoy Evi Müzesi hem çarpıcı mimarisi hem de içindeki etkileyici sergilerle mutlaka ziyaret etmen gereken yerler arasında.
İsmini verdiÄŸi Mehmet Akif Ersoy Sokak üzerinde yer alan müzenin içinde Mehmet Akif Ersoy'un çalışma masasında tasvir edildiÄŸi balmumu heykeli, dönem mobilyaları ile dekore edilmiÅŸ odalar, ÅŸairin büyük boy basılmış nüfus cüzdanı, kiÅŸisel eÅŸyaları, kitapları, ÅŸiirleri, dönem gazeteleri ve antikalar sergileniyor. Mehmet Akif Ersoy Müzesinde hem etkileyici taÅŸ ve ahÅŸap mimariyi inceleyebilir hem de cumhuriyetin ilk dönemlerine bir yolculuÄŸa çıkabilirsin.
46. Kemerdere Su Kemeri
Çanakkale'nin gizli tarihi hazinelerinden biri olan 5000 yıllık Kemerdere Su Kemeri, Troya Antik Kentine su taşıyan etkileyici bir taÅŸ yapı. DoÄŸal güzellikleri ile ünlü Kemerdere Köyünde yer alan ve iki sarp yamaç arasında uzanan, su kemerinin yanı başında bulunan göletlerde yaz aylarında gölün buz gibi sularında serinleyebilirsin.
M.Ö. 753 yıllarında Erken Roma Dönemi’nde inÅŸa edildiÄŸi düÅŸünülen ve Truva Antik Kenti döneminde de yoÄŸun olarak kullanılan Kemerdere Su Kemeri, günümüze kadar saÄŸlam kalmış mimarisiyle ve çevresini saran büyüleyici kaya göletleri ile fotoÄŸraf turlarının da en sevilen adreslerinden.
47. Kömür Limanı
Çanakkale'nin kesinlikle keÅŸfedilmesi gereken doÄŸal güzelliklerinden biri olan Kömür Limanı, Gelibolu Yarımadası'nın Saroz Körfezi bölümünde yer alıyor. Çam ormanlarıyla sarılı kayalar tarafından çevrelenmiÅŸ küçük bir koy olan Kömür Limanı, ince kumlu küçük sahili ve balıkları görebileceÄŸin kristal berraklığındaki sularıyla Çanakkale’nin gizli cennetlerinden.
Zengin balık çeÅŸitliliÄŸi ile dalış turlarının deÄŸiÅŸmez adreslerinden biri olan Kömür Limanında çam aÄŸaçları arasında çadırını kurarak kamp yapabilir, yeÅŸil ve mavinin her tonunu görebileceÄŸin serin sulara kendini bırakabilirsin. Küçük bir kafeden baÅŸka tesis ve iÅŸletmenin bulunmadığı, bakir doÄŸal güzelliÄŸini koruyan ender yerlerden olan Kömür Limanını tekne turlarıyla keÅŸfe çıkabilir veya minibüslerle koya kısa sürede ulaÅŸabilirsin.
48. Çanakkale İskele Meydanı
Çanakkale'nin sevilen gezi alanlarından biri olan ve kordon boyunca uzanan İskele Meydanı; deniz kenarındaki yürüyüÅŸ parkurları, dinlenme alanları, koÅŸu ve bisiklet yolları ile günün her saati oldukça hareketli. Çanakkale Deniz Müzesi ve GestaÅŸ feribot iskelelerine oldukça yakın olan İskele Meydanından feribotlarla Çanakkale'nin pek çok ilçesine de rahatlıkla gidebilirsin. Meydanda deniz manzaraları kafeler, restoranlar ve yöresel ürünler alabileceÄŸin hediyelik eÅŸya dükkanları da hizmet veriyor.
49. Taşkapı Koyu
Çanakkale'nin turistik ilçesi Ezine’ye baÄŸlı Kumburun Köyünde yer alan ve henüz yeni keÅŸfedildiÄŸi için bakir güzelliÄŸini korumayı baÅŸarmış TaÅŸkapı Koyu, zeytin ve çam aÄŸaçları arasında unutulmaz bir deniz keyfi sunuyor. Metrelerce uzanan ince kumlu sığ denizi ve çam ormanları ile sarılı sahiliyle unutulmaz bir yüzme deneyimi yaÅŸayabileceÄŸin koy huzurlu bir kamp olanağı da sunuyor.
Çam ormanları içinde havlunu serebileceÄŸin ve kuÅŸ sesleri eÅŸliÄŸinde masmavi manzaranın tadını çıkarabileceÄŸin TaÅŸkapı Koyu, Çanakkale'nin keÅŸfedilmesi gereken gizli tabiat cennetlerinden.
50. Atikhisar Barajı
Çanakkale'nin dünyaca ünlü kamp alanlarından biri olan Atikhisar Barajı, ÅŸehir merkezine sadece 15 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Etrafı çam ormanları ile çevrili olan baraj gölünün çevresinde yürüyüÅŸ yolları, mesire ve donanımlı kamp alanları ile dünyanın her yerinden doÄŸaseverleri tarafından ziyaret ediliyor.
Atikhisar Barajı, aynı zamanda olta balıkçılığı, trekking, daÄŸ bisikleti turları, yoga ve meditasyon kampları için de bölgede en çok tercih edilen yerlerden. Donanımlı kamp alanlarında elektrik, içme suyu, yiyecek, içecek ve tuvalet gibi olanaklar bulabilir; Atikhisar Barajı’nın göletinde yaz aylarında kano gezilerine çıkabilir veya etkileyici daÄŸ manzaraları eÅŸliÄŸinde serin suların tadını çıkarabilirsin.
51. Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı
Çanakkale tarih ve kültür turlarının önemli adreslerinden Conkbayırı’nda yer alan Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı, Çanakkale Savaşı’nda burada ölen 4223 Avustralyalı ve 709 Yeni Zelandalı askerin anısına inÅŸa edilmiÅŸ. 25 Nisan 1915'te Anzak çıkartmasında ölen askerlerin sembolik mezarlarının bulunduÄŸu alanda etkileyici taÅŸ mimarisiyle dikkat çeken görkemli anıt, büyük bir hac ile süsleniyor. Yabancı turistlerin Çanakkale'de en çok ziyaret ettiÄŸi yerlerden biri olan Yeni Zelanda Anıtı ve Mezarlığı’nın ÅŸapel bölümünü de gezebilirsin.
52. Conkbayırı
Mustafa Kemal Atatürk'ün taarruz emrini verdiÄŸi ve Çanakkale Savaşı'nın en önemli noktalarından biri olan Conkbayırı, hem el deÄŸmemiÅŸ doÄŸal güzelliÄŸi hem de tarihi önemi ile Çanakkale'de ilk görmen gereken yerler atasında. Gelibolu Yarımadası’nın batısında Karatepe ile Besim Tepesi arasında yer alan Conkbayırı, aynı zamanda 1915'te taarruz sırasında Atatürk'ün cebindeki saate ÅŸarapnel parçasının isabet ettiÄŸi ve bu sayesinde Atatürk'ün hayatının kurtulduÄŸu yer olması ile de ayrı bir öneme sahip.
Mustafa Kemal Atatürk'ün etkileyici heykelini de görebileceÄŸin Conkbayırı’nda panoramik Çanakkale BoÄŸazı ve doÄŸa manzaralarını izleyebilir, savaşın cereyan ettiÄŸi yerleri gezerek tarihe yolculuk yapabilirsin.
53. Tavaklı Sahili
Çanakkale merkeze sadece 74 kilometre uzaklıkta, Kaz DaÄŸları’nın muhteÅŸem manzaraları eÅŸliÄŸinde uzanan altın kumlu sahil ile ünlü Tavaklı, çam ormanları arasında denizin tadını çıkarmak isteyen tatilcilerin ilk uÄŸradığı yerler arasında. Antik dönemlerden beri doÄŸal güzelliÄŸi ile ilgi çeken ve antik ismi güzellik anlamına gelen Larissa olan Tavaklı, tertemiz küçük plajı, rengarenk balıklarla birlikte yüzebileceÄŸin masmavi denizi ile ünlü. Çam ve zeytin aÄŸaçları altında havlunu serip ÅŸehrin kalabalığı ve gürültüsünden uzaklaÅŸmak için ideal bir yer olan Tavaklı, kamp yapmak ve doÄŸa yürüyüÅŸlerine çıkmak için de bölgede en çok tercih edilen yerler arasında.
54. Gökçeada
Türkiye'nin en büyük adası olan ve 90 kilometreden uzun sahil ÅŸeridi ile Çanakkale'de denize girebileceÄŸin en güzel plajlara ev sahipliÄŸi yapan Gökçeada, Saros Körfezi giriÅŸinde yer alıyor. Çok sevilen bir tatil cenneti olarak her yıl binlerce kiÅŸi tarafından ziyaret edilen Gökçeada, turkuaz renkli berrak denizi ve el deÄŸmemiÅŸ muhteÅŸem doÄŸası ile huzurlu atmosferde yılın yorgunluÄŸunu atmak için Türkiye'de seçebileceÄŸin en güzel yerlerden.
Uzun kıyı ÅŸeridinde sıralanan Aydıncık Plajı ve Laz Koyu gibi yerlerin yanı sıra büyüleyici Marmaros Åželalesi, taÅŸ evleriyle ünlü tarihi Rum köyleri, etkileyici Peynir Kayalıkları, Tuz Gölü ve Gökçeada Sualtı Milli Parkı'nı da Gökçeada’da keyifle gezebilirsin. Turizm ve konaklama olanaklarının geliÅŸmiÅŸ olduÄŸu adada her zevke ve bütçeye göre butik oteller, pansiyonlar ve apart oteller bulunuyor. Tarihi ve doÄŸal güzelliklerinin yanında kendine özgü lezzetleriyle de ünlü olan Gökçeada'da mevsimlik taze balıkları, bademli kurabiye ve sakızlı muhallebisini de mutlaka denemeni öneriyoruz. Gökçeada’da görmen gereken tüm yerler için Gökçeada’da gezilecek yerler yazısından öÄŸrenebilirsin.
55. Bozcaada
Ege Denizi'nde Gökçeada’dan sonra en büyük ikinci ada, Türkiye'nin ise en büyük üçüncü adası olan Bozcaada, gidenlerin vazgeçemediÄŸi yerler arasında. Tarihi Osmanlı konakları, huzurlu atmosferi, asırlık çınar aÄŸaçları, rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı sahili ÅŸeridi olan Bozcaada, aynı zamanda kaliteli üzüm baÄŸları ve ÅŸaraplarıyla da ünlü.
Feribotlarla her saat kolayca ulaÅŸabileceÄŸin Bozcaada'da yöreye özgü ahÅŸap mimarili ve deniz manzaralı butik otellerde konaklayabilir; sandallarla balık avlama turlarına çıkarak veya üzüm baÄŸları arasında tertemiz havada doÄŸa yürüyüÅŸlerine katılarak yılın bütün yorgunluÄŸunu atabilirsin. Adaya hakim bir tepede yükselen Bozcaada Kalesi, ünlü Polente Feneri ve Bozcaada Müzesi ise mutlaka görmen gereken yerler arasında. Bozcaada’nın çok sevilen Ayazma ve Geyikli Plajından sonra görmen gereken tüm yerler için Bozcaada’da gezilecek yerler yazısından ulaÅŸabilirsin.
56. Küçükkuyu
Çanakkale'nin Ayvacık ilçesine baÄŸlı küçük bir tatil beldesi olan Küçükkuyu, Marmara Denizi ile Ege Denizi’ni ikiye bölüyor ve Ege’nin baÅŸladığı yer olarak bilinir. Turizm, balıkçılık ve zeytincilik alanlarında oldukça geliÅŸmiÅŸ olan Küçükkuyu; masmavi denizi, kilometrelerce uzanan zeytinlikleri ve tarihi hazineleriyle Çanakkale’nin mutlaka keÅŸfedilmesi gereken yerleri arasında.
Lidya, Pers, Bergama, Bizans ve Osmanlı imparatorluklarından kalan tarihi yapıları gezebileceÄŸin ilçede deniz seviyesinden 1726 metre yükseklikteki bir tepede yer alan Sarıkız Tepesi ise ilk uÄŸraman gereken yerler arasında. Etkileyici bir hikayesi olan ve çarpıcı heykeliyle ünlü tepede muhteÅŸem panoramik fotoÄŸraflar çekebilirsin. Çanakkale seyahatin sırasında mutlaka uÄŸraman gereken yerler arasında olan Küçükkuyu’da tüm yorgunluÄŸunu atacağına inanıyoruz.
57.Biga
Çanakkale merkezine 94 kilometre uzaklıktaki Biga ilçesi, tarihi ve doÄŸal güzellikleri ile Çanakkale'nin en çok ziyaret edilen yerleri arasında. M.Ö. 6. yüzyıla uzanan zengin tarihinden pek çok hazine saklayan ilçede tarih ve kültür turlarına katılarak M.Ö. 8. yüzyılda inÅŸa edilmiÅŸ Parion Antik Kenti, 11. yüzyılda Bizanslılar tarafından bölgeye hakim yüksek bir yamaca inÅŸa edilmiÅŸ etkileyici Bigadiç Kalesi, Biga merkezinde etkileyici bir manzara sunan 1904 tarihli Biga Tarihi Åžadırvanı ve 15. yüzyıl Osmanlı dönemi mimarisini yansıtan Çarşı Camii, mutlaka görmen gereken tarihi hazineler.
58. Ayvacık
Çanakkale’nin en çok ziyaret edilen turistik ilçesi olan Ayvacık, doÄŸal güzelliÄŸini tarihi atmosferiyle birleÅŸtirmiÅŸ bir tatil cenneti. Assos Antik Kenti ve Behramkale gibi dünyaca ünlü hazinelere ev sahipliÄŸi yapan ilçe; el deÄŸmemiÅŸ doÄŸal güzellikleri, temiz havası, huzurlu ortamı ve tadabileceÄŸin birbirinden güzel yöresel yemekleriyle tam anlamıyla ruhunu dinlendirebileceÄŸin yerlerden.
Turizm olanaklarının çok geliÅŸtiÄŸi Ayvacık’ta müstakil villalardan deniz manzaralı butik otellere ve çam ormanları arasında gizlenen bungalov otellere kadar her bütçeye ve zevke uygun otel bulunuyor. İnce kumlu plajlarıyla deniz severlerin, çam ve zeytin aÄŸaçlarıyla çevrili güzelliÄŸiyle ise doÄŸa severlerin ilgisini çeken Ayvacık’ın otantik sokaklarında taÅŸ mimarili evler arasında keyifle gezebilir Ayvacık’ın sessiz atmosferinin tadını çıkarabilirsin.
59. Lapseki
Çanakkale BoÄŸazı’ndaki önemli yerleÅŸim yerlerinden biri olan ve 2500 yıllık etkileyici bir tarihe sahip Lapseki ilçesi, Çanakkale merkezine sadece 33 kilometre uzaklıkta. Tam bir açık hava müzesini andıran Lapseki sokaklarında gezerken 1345 tarihli etkileyici bir Osmanlı mimari eseri olan Süleyman PaÅŸa Camii, Çanakkale BoÄŸazı'na hakim bir tepede inÅŸa edilmiÅŸ İki Atlı Türbesi, Lapseki ÅžehitliÄŸi ve Çardak Arıburnu ÅžehitliÄŸi’ni ziyaret edebilirsin.
Tarihi yerlerinin yanı sıra doÄŸanın her rengini görebileceÄŸin mesire alanları ve yürüyüÅŸ yolları ile çevrili Çardak Çamlık, kristal berraklığındaki denizin ve ÅŸifalı kumların tadını çıkarabileceÄŸiniz Çardak Kum Adası, su sporu olanakları ve plaj kulüpleriyle ilgi gören Dalyan Plajı da Lapseki’nin en popüler turistik noktaları arasında.
60. Ezine
Çanakkale’nin 30.000 nüfuslu küçük ilçesi Ezine, hem yöresel yiyecekleri hem de tarihi ve doÄŸal güzellikleri nedeniyle her yıl binlerce yerli ve yabancı turist tarafından ziyaret ediliyor. Antik çaÄŸlardan Osmanlı dönemine kadar uzanan tarihi eserleri, ince kumlu sahili, tertemiz plajları ve bakir koylarıyla çok sevilen Ezine’de ilçe merkezine 16 kilometre uzaklıkta yer alan ve dünyada sadece 8 tane bulunan Pembe Göl, ilk uÄŸraman gereken yerlerden.
Rehberli turlarla gezebileceÄŸin Alexandria ve Neandria Antik Kenti’nde binlerce yıllık tapınaklar arasında keyifli bir tarih gezisi yapabilir, ilçe merkezinde Osmanlı döneminde inÅŸa edilmiÅŸ tarihi SeferÅŸeh Hamamı’nda yorgunluk atabilirsin
61. Pembe Göl
Dünyada sadece 8 tane bulunan pembe göllerden biri de Çanakkale'nin Dalyan Köyünde bulunuyor. Kalp ÅŸekli ve pembe renkli sularıyla büyüleyici bir romantik manzara sunan Pembe Göl, yüksek tuz oranı ve halobakterilerden dolayı pembe rengi aldığı biliniyor. Masmavi denizin hemen kenarında yer alan göl; fotoÄŸraf safarileri, doÄŸa gezileri, düÄŸünler ve romantik gezilerin deÄŸiÅŸmez adreslerinden. Yerli ve yabancı turistlerin Çanakkale'de mutlaka uÄŸradığı yerlerden biri olan gölün saÄŸlıklı sularında yüzebilir ve küçük gölün çevresinde gezerek harika fotoÄŸraflar çekebilirsin.
62. Kestanbol Kaplıcaları
Çanakkale'nin ÅŸifalı sularının tadını çıkarmak için yılın her döneminde ziyaret edilen ve Ezine ilçesi sınırlarında yer alan Kestanbol Kaplıcaları, 22.000 metrekarelik geniÅŸ bir alanı kapsıyor. Konaklama hizmetleri, uzman terapistlerin görev aldığı saÄŸlık merkezi, açık ve kapalı termal havuzları ve aile hamamları gibi pek çok olanak bulabileceÄŸin kaplıcalarda hem ÅŸifa bulabilir hem de tertemiz havanın ve yemyeÅŸil doÄŸal güzelliklerin tadını çıkararak yılın bütün yorgunluÄŸunu atabilirsin.
63. Eceabat
Birbirinden güzel Osmanlı kaleleri ile ünlü olan Eceabat ilçesi, Çanakkale'de düzenlenen tarih ve kültür gezilerinin deÄŸiÅŸmez adreslerinden biri. 1354 yılında Osman Gazi'nin oÄŸlu Süleyman PaÅŸa tarafından Osmanlı topraklarına katılan Eceabat gezinde Çanakkale Körfezi'ne hakim stratejik konumda inÅŸa edilmiÅŸ 1452 yapımı görkemli Kilitbahir Kalesi ve 1659 yılında savunma amacıyla inÅŸa edilmiÅŸ Seddülbahir Kalesi gibi etkileyici yapıları görebilirsin.
64. Bayramiç
Çanakkale merkeze sadece 71 kilometre uzaklıkta yer alan Bayramiç ilçesi, yemyeÅŸil doÄŸal güzellikleriyle Çanakkale'nin önemli oksijen depolarından biri. Kaz DaÄŸları eteklerinde yer alan ve Ayazma Mesire Alanı için tüm ülkeden doÄŸa severlerin ziyaret ettiÄŸi Bayramiç'te hem rehberli doÄŸa yürüyüÅŸleri hem de kamp yaparak yılın bütün yorgunluÄŸunu atabilirsin. Bayramiç Barajı, Külcüler Kaplıcası, Skepsis ve Kebrene Antik Kenti gezilerine de katılarak ilçenin tarihi ve doÄŸal güzelliklerini keÅŸfe çıkabilirsin.
65. YeÅŸilyurt
Çanakkale’nin popüler tatil beldelerinden Küçükkuyu'ya sadece 3 kilometre uzaklıkta, Kaz DaÄŸları eteklerinde gizlenmiÅŸ YeÅŸilyurt Köyü, yüzlerce yıllık taÅŸ evleri, asırlık çınar aÄŸaçları ve Arnavut kaldırımlı dar sokakları ile Çanakkale'nin en güzel köylerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.
Sit alanı olarak korunan ve yeni bir yapının inÅŸa edilemediÄŸi köyün tarihi taÅŸ evleri günümüzde butik otel olarak da yerli ve yabancı turistlere hizmet veriyor. Kaz DaÄŸları eteklerindeki denize hakim konumuyla harika fotoÄŸraflar çekebileceÄŸin köy, aynı zamanda organik zeytinyaÄŸlarıyla da ünlü. Günübirlik gezi yapabileceÄŸin veya otantik dekorasyonlu taÅŸ evlerinde konaklayabileceÄŸin YeÅŸilyurt Köyü'nün çarşısında ise ev yapımı salçalar, organik zeytin ve zeytinyaÄŸları, yöreye özgü reçeller, tarhanalar ve kurtulmuÅŸ ÅŸifalı otlardan satın alabilirsin.
66. Kepez Plajı
Çanakkale merkezden yürüyerek kolayca ulaÅŸabileceÄŸin Kepez Halk Plajı, masmavi ve tertemiz bir denize sahip. Uzun sahili, sahil kenarında sıralanan kafeleri, restoranları, turistik tesisleri ve küçük kamp alanıyla ilgi gören plajın 700 metrelik sahilinde sevdiklerinle güzel zamanlar geçireceÄŸine inanıyoruz. Kendi kamp sandalyeni gelerek güzel bir gün geçirebileceÄŸin gibi plajda bulunan tesisten de ÅŸezlong ve ÅŸemsiye kiralayabilirsin.
67. Zeus Altarı
Zeus Altarı’nın, diÄŸer adıyla Bergama Zeus Sunağı’nın temelleri bugün Bergama olarak bildiÄŸimiz Pergamon Antik Kentinde atıldı. Dönemde kenti yönetim altına alan Attalos Hanedanı bu sunağı M.Ö. 2. yüzyılda dini bir yapı olarak inÅŸa ettirdiÄŸi biliniyor. At nalını andıran bir mimariye sahip olan bu altarın mitolojik hikayesi de oldukça ilgi çekici. Homeros Truva Savaşını konu edinen İlyada Destanında tanrıların İda Dağı’nda yani günümüzün Kaz DaÄŸları’nda yaÅŸadığını anlatır. Efsaneye göre Zeus Truva savaşını izlemek için bu tepeye gelmiÅŸ ve yine Hera’yı burada görüp aşık olmuÅŸtur. Antik ÇaÄŸ boyunca kurban törenlerine ev sahipliÄŸi yapan Zeus Altarı savaÅŸ tehlikesine karşı gözetleme kulesi olarak da kullanılmış.
Tepeye ulaÅŸtığınızda nefes kesici bir körfez manzarası seni beklerken, çam aÄŸaçlarının gölgesinde uzun ve keyifli bir doÄŸa yürüyüÅŸü de yapabilirsin. Sana tavsiyemiz ise özellikle gün batımını burada geçirmen. EÅŸsiz Midilli Adası manzarasına hayran kalacağına eminiz.
68. Alexandria Antik Kenti
Ezine sınırlarındaki Dalyan Köyünde bulunan Alexandria Troas Antik Kenti, Büyük İskender’in birliklerindeki komutanlardan Antigonos tarafından M.Ö. 310 senesinde “Antigoia” adıyla kurulmuÅŸ. Fakat İskender’in ölümünden sonra “Alexandria Troas” yani “İskender’in Kenti” olarak yeniden adlandırılmış. Çanakkale sınırları içinde 390 hektarlık alana yayılan ve 8 kilometre uzunluÄŸunda surlarla çevrelenen kent dönemin en gözde yerleÅŸim yeriydi.
Alexandria Antik Kenti dönemine göre ustaca planlanmış ÅŸehir yerleÅŸkesiyle dikkat çekiyor. Tapınaklar, hamamlar, stadyum, taÅŸ döÅŸeme yolları, tiyatrosu, su kanalları ve limanıyla son derece geliÅŸmiÅŸ bir ÅŸehir yapısına sahip. Bugün halen kalıntılarını ziyaret edebileceÄŸin, “Bal Saray” olarak da bilinen Herodes Atticus Gymnasium’u topraklarımızdaki en büyük gymnasiumdur. Yapılan kazı ve araÅŸtırmalar sonucunda Alexandria Kenti’nin yalnızca bölgenin deÄŸil, Anadolu’nun en büyük ve geliÅŸmiÅŸ antik ÅŸehirlerinden olduÄŸu ortaya çıkmış.
69. Skepsis Antik Kenti
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yer alan KurÅŸunlu Tepe’de kurulmuÅŸ Skepsis Antik Kenti Çanakkale ziyaretin sırasında görmen gereken yerler arasında geliyor. Fakat kent dememiz sizi yanıltmasın çünkü tepede saÄŸlam ve ayakta duran bir yapıta rastlamak mümkün deÄŸil. Geriye fazla kalıntının kalmadığı Skepsis Antik Kentinde, kalan tek tük kalıntılar da Bayramiç ilçesi yaÅŸam alanına dönüÅŸtürülürken binaların yapımında kullanılmış.
Yakın geçmiÅŸe kadar kentin tarihine dair kapsamlı bir araÅŸtırma olmasa da Bayramiç Barajı’nda yaÅŸanan kuraklık nedeniyle Skepsis Kenti’nin kalıntıları barajın sularının çekilmesiyle gün yüzüne çıktı ve 1.500 yıl öncesine dayanan kilise ve hamam kalıntılarına ulaşıldı. Kente yerleÅŸim M.Ö. 6. yüzyıla uzanırken, M.Ö. 5. yüzyılda Perslerin hakimiyetine giren kentin yönetimi Mania adında bir hükümdara ait olduÄŸu biliniyor. Özellikle baraj sularının çekilmesinin ardından yapılan kazılarda nekropolden çıkarılan mezarlar, kilise ve hamam kalıntıları bugün Skepsis Antik Kenti’ni Çanakkale’de görülmesi gereken yerler listesine sokuyor.
70. Priapos Antik Kenti
Priapos Antik Kenti M.Ö. 7. yüzyılda 670 yılında koloni kenti olarak Biga’nın Karabiga kasabasında kuruldu. Kente adını verense baÄŸlardan bahçelerden sorumlu bereket ve doÄŸurganlık tanrısı Priapos. Antik dönemlerden kalma kayıtlarda da ÅŸehrin baÄŸcılıkla nam saldığı yer alıyor. 2.700 yıllık kadim bir tarihe sahip Priapos Kenti M.Ö. 334 senesinde Büyük İskender’in Perslere karşı aldığı ilk zafer olan Granikos Savaşı’na sahne olmuÅŸ. Dünya üzerinde Tanrı Priapos’un adını taşıyan ilk yerleÅŸim yeri olmasıyla da büyük ilgi çeken bu kadim kenti mutlaka ziyaret emeni öneriyoruz.
71. Neandria Antik Kenti
Çanakkale’nin Ezine ilçesine 20 kilometre uzaklıkta YavaÅŸlar Köyünde bulunan Neandria Antik Kenti Çığrı Dağı üzerinde kurulmuÅŸtur. Neandria Helenistik dönemde “genç adamın yurdu” anlamında kullanılıyordu. Kentin kuruluÅŸ tarihi hakkında kesin bir bilgiye ulaşılamamış olsa da M.Ö. 7. yüzyıla dayanan mezar kalıntılarına rastlanmasıyla kentin geçmiÅŸine dair bir fikir elde etmek mümkün. İlk arkeolojik kazının 1867 yılında gerçekleÅŸtiÄŸi kentin çevresini 3 kilometre uzunluÄŸunda, volkanik liparit taÅŸlardan örülü surlar çevreliyor. Çanakkale boyunca gün yüzüne çıkan çoÄŸu antik kentte olduÄŸu gibi Neandria sakinleri de M.Ö. 310 senesine Alexandria Troas ÅŸehrine taşınmak zorunda bırakıldıkları için bu kentteki hayat son buldu.
72. Adatepe Köyü
Çanakkale'nin en güzel köylerinden biri olarak her yıl yüz binlerce kiÅŸi tarafından ziyaret edilen Adatepe; Arnavut kaldırımlı tarihi sokaklarını süsleyen birbirinden güzel Rum ve Türk taÅŸ evleri, huzurlu ve sessiz atmosferi, ÅŸirin yol üstü kafeleri ve kaliteli butik otelleri ile görülmeye deÄŸer yerler arasında.
Kaz DaÄŸları'nın batı yamacında yer alan ve oksijen seviyesi yüksek havasıyla yenileneceÄŸin Adatepe, hem doÄŸal güzellikleri ve kristal berraklığında denizi hem de tarihi hazineleri ile tüm dünyadan turistlerin ilgisini çekiyor. Kaz DaÄŸları'nın en yüksek zirvelerinden birinde yer alan ve antik dönemlerde güzellik yarışmalarının yapıldığı söylenen Zeus Altarı ise Adatepe’nin en çok ziyaret edilen yeri konumunda.
73. Kebrene Antik Kenti
Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde yer alan Kebrene Antik Kenti ÇaldaÄŸ Tepesi üzerinde bulunuyor. Son yıllarda tanınırlığı artan antik kentin tarihi M.Ö. 7. yüzyıla uzanıyor. Arkeolojik kazılara göre Kebrene Kenti özellikle M.Ö. 6. yüzyıl ve 4. yüzyıl arasındaki dönemde en varlıklı dönemini yaÅŸamış. Fakat antik kentin hangi hanedanlık döneminde inÅŸa edildiÄŸi kesin olarak bilinmiyor. Kebrene Kenti’nin temel para kaynağının gümüÅŸ ve hayvancılık olduÄŸu tahmin edilirken, civar kentler arasında sikke basan ilk kent olduÄŸu biliniyor. Asırlar boyunca göç ve savaÅŸların yakın tanığı olan Kebrene Antik Kenti M.Ö. 310’da Alexandria Troas Kenti’nin kurulmasıyla kent sakinlerinin oraya göç etmesinin ardından sahipsiz kaldı.
74. Külcüler Kaplıcası
Çanakkale’de hem kültür turizmi hem de tatil yapmayı düÅŸünüyorsan Bayramiç sınırlarında bulunan Külcüler Kaplıcası aradığın adres. Kökeninin Bizans’a dayandığı bilinen Külcüler Kaplıcası 2000 yıldır aktif olarak kullanılıyor. Bugün Termal Tesis bünyesinde faaliyet gösteren kaplıcanın romatizmaya, cilt sorunlarına, deri hastalıklarına da iyi geldiÄŸi düÅŸünülüyor. Sıcaklığı 29 ile 35 derece arasında deÄŸiÅŸen kaplıca suyunun yapısında sodyum sülfat ve kükürt bulunuyor. EÅŸsiz bir manzarası bulunan, çam aÄŸaçlarının içinde saklı Külcüler Kaplıcasına mutlaka uÄŸramanı öneriyoruz.
75. Gökçeada Sualtı Milli Parkı
Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkını görmeye ne dersin? Türkiye Deniz AraÅŸtırmaları Vakfı’nın 1999 senesinde ilan ettiÄŸi Gökçeada Sualtı Milli Parkı Gökçeada’ya 6 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Park, kıyıdan 1 deniz mili uzunluÄŸunda, denizden 200 metre açıklığında bir alanı kapsıyor. Yelkenkaya ile Çiftlik Koyu arasında yer alan, içerisinde su altı maÄŸara giriÅŸleri de olan ve Akdeniz Foku dahil pek çok deniz canlısı için habitat olma özelliÄŸi taşıyan bölge, Akdeniz ve Karadeniz arasındaki deniz canlılarının geçiÅŸ yolu üzerinde olduÄŸu için de zengin balık yataklarına da ev sahipliÄŸi yapıyor.
Plaj ve deniz giriÅŸi çakıl taÅŸlı olduÄŸu için dilersen iskeleden girebilir veya yanına deniz ayakkabını alabilirsin. Åžnorkel ve gözlükle dalış deneyimi yaÅŸayabileceÄŸin parkta, eÅŸsiz bir tabiat manzarası sunan kayalıklarda güneÅŸlenebilirsin.
76. Ezine Çamlıca Åželalesi
EÅŸsiz bir tabiat harikası olan Çamlıca Åželalesi Ezine merkeze 40 dakikalık bir mesafede yer alıyor. Åželalenin buz gibi sularının ve yeÅŸille mavinin keyfini çıkarabileceÄŸin Çamlıca Åželalesinde yanına aldıklarınla keyifli bir piknik yapabilirsin. Bize göre bahar ve yaz aylarında en güzel manzaralar sunan ÅŸelaleye Çanakkale seyahatin sırasında mutlaka uÄŸramalısın.
77. Yedi TaÅŸlar
Ezine ilçesine 13 kilometre mesafede bulunan Koçali Köyü sınırlarında bulunan Yedi TaÅŸların tüm cazibesi Roma İmparatorluÄŸu döneminde imparatorluÄŸun dört bir yanında inÅŸa edilen yapılarda kullanılacak sütün ve taÅŸların bu bölgedeki meÅŸhur taÅŸ ocağında üretilmesinden geliyor. TaÅŸ ocağı bölgedeki granit kayaların arasına adeta gizlenmiÅŸ durumda.
UzunluÄŸu 12 metre, geniÅŸliÄŸi 160 santimetre olan sütunların ağırlığıysa 60 ton civarında. Bugünün ÅŸartlarında dahi yerlerinden oynatmak için üstün bir donanım gerektiren bu sütunlar görenleri kendine hayran bırakıyor.
78. Assos (Behramkale Köyü)
Ayvacık ilçesine baÄŸlı bir tatil beldesi olan Behramkale Köyü, Assos olarak da biliniyor. Dünya çapında ünlü Assos Antik Kenti gibi tarihi hazinelerin yanı sıra huzurlu atmosferi, tertemiz havası ve kristal berraklığındaki deniziyle Çanakkale'de mutlaka uÄŸraman gereken yerler arasında bulunuyor. M.Ö. 7. yüzyılda bölgenin önemli ÅŸehirlerinden biri haline gelen Assos Antik Kenti için tüm dünyadan tarih ve kültür meraklarının ziyaret ettiÄŸi Assos, Midilli Adası'nda hemen karşısında yer alan sahili, kaliteli butik otelleri ve dar sokaklarını süsleyen yüzlerce yıllık taÅŸ evleriyle keyifli bir gezi sunuyor.
Denizin tadını çıkardıktan sonra antik tapınaklar, tiyatrolar ve hamamlar arasında unutulmaz bir gezi yapabileceÄŸin Behramkale’de, rengarenk balıkçı teknelerinin sıralandığı Assos Antik Limanındaki balık restoranlarında muhteÅŸem gün batımları eÅŸliÄŸinde deniz ürünlerinin tadına bakabilirsin Antik dönemlerden beri ÅŸarabın yanı sıra zeytinyağı üretimin da çok yaygın olduÄŸu Behramkale’nin otantik çarşılarda organik zeytin ve zeytinyağı ürünleri satın alabilir, kekik, zeytin ve lavanta bahçeleri arasında keyifli geziler yapabilir, mola verdiÄŸinizde köyün ünlü balbadem dondurmalarını tadabilirsin.
79. Kadırga Koyu
Assos’a sadece 2 kilometre uzaklıkta yer alan ve Çanakkale'de denize girmek için en güzel yerlerden olan Kadırga Koyu, yeÅŸil ve mavinin buluÅŸtuÄŸu bir tabiat cenneti. Kadırga Koyu’nun çam ormanları arasında uzanan mavi bayraklı plajı, en sıcak yaz aylarında bile serin esen imbat rüzgarları sana serinliÄŸi hissettirecek.
Åžezlong ve ÅŸemsiye kiralayabileceÄŸin iÅŸletmelerin de bulunduÄŸu ve ahÅŸap iskelelere havlunu serebileceÄŸin Kadırga Koyunun çevresinde muhteÅŸem gün batımı manzaraları eÅŸliÄŸinde taze deniz ürünleri atabileceÄŸin restoranlar da hizmet veriyor.
80. Peynir Kayalıkları
Gökçeada’nın eÅŸsiz tabiatına harikalarından bir diÄŸeri de Peynir Kayalıkları.Uzaktan bakınca üst üste istiflenmiÅŸ peynirleri andıran kayalıklar Kuzu Limanı yakınlarındaki KaÅŸkaval Burnu kıyısında yer alıyor. Kayalıkları görmek istersen ulaşım sadece deniz yoluyla mümkün. Kaleköy Limanı’ndan 16 dakika, Kuzu Limanı’ndan 5 dakika uzaklıkta yer alıyor. Bu eÅŸsiz kayalıkları görmeden Gökçeada turunu tamamlamamanı öneriyoruz.
81. Rum Mahallesi
Çanakkale’nin en güzel adalarından Bozcaada’ya yolun düÅŸerse adanın Türk ve Rum Mahallesi olarak ayrıldığını fark edeceksin. Alaybey Mahallesi Türk Mahallesi iken Cumhuriyet Mahallesi ise Rum Mahallesi olarak kabul görmüÅŸ. En iÅŸlek cadde olan Çınarlı Çarşı Caddesi üzerinden Bozcaada Kalesi’ne uzanan yol Rum Mahallesi olarak geçiyor. Mahalle boyunca Yunan mimarisinin en renkli ve sevimli örneklerini görebilecek, Bozcaada’nın en lezzetli kafe ve restoranlarında birbirinden gurme tatlar deneyebileceksin. Rum Mahallesi’nin ortasında konumlanan tarihi kilise ve saat kulesi de mutlaka ziyaret etmen gereken noktalardan.
82. Bigalı Kalesi
Birbirinden güzel kaleleri ile ünlü olan Çanakkale’de görmen gereken bir diÄŸer kale ise Eceabat ilçesine 5 kilometre uzaklıkta yer alan Bigalı Kalesi. Yapımında Sestos Antik Kenti'nin taÅŸları kullanılan 3. Selim zamanında yapımına baÅŸlanan ve 2. Mahmut döneminde bitirilen kale, Eceabat ile Gelibolu arasındaki sahil ÅŸeridinde yer alıyor.
Bigalı Kalesi, hemen karşısında yer alan Nara Kalesi ile Çanakkale BoÄŸazı’nı koruyan önemli kaleler olarak biliniyor. Bigalı Kalesi’ni Çanakkale seyahatin sırasında keÅŸfe çıkabilir, kalenin surlarından boÄŸazın en güzel manzaralarının fotoÄŸraflarını çekebilirsin.
83. Åžahmelek Koyu
Çanakkale'nin Biga ilçesi sınırında yer alan ve Çanakkale tekne turlarının en sevilen adreslerinden biri olan Åžahmelek Koyu, arkası çam ormanları önü ise mavinin her tonunu görebileceÄŸin deniziyle büyüleyici bir yer. Çevresini saran tarihi hazineler ve doÄŸal güzelliklerden dolayı yürüyüÅŸ turlarının da düzenlendiÄŸi koyda hiçbir tesis ve yapılaÅŸma bulunmuyor. Kum sahilde veya kayalık alanlarda havlunu sererek denizin tadını çıkarabileceÄŸin koy, huzurlu atmosferiyle Çanakkale'nin keÅŸfedilmeye deÄŸer doÄŸa güzelliklerinden biri. Åžahmelek Koyu’nun çam ormanlarında kamp yapabilir, koya yakın konumda hizmet veren pansiyonlar, çay bahçeleri ve restoranlardan faydalanabilirsin.
84. Kum Adası
Çanakkale'nin Lapseki ilçesinde baÄŸlı Çardak beldesinde yer alan ve Çardak Kum Adası olarak da bilinen Kum Adası, ÅŸifalı olduÄŸu düÅŸünülen ince kumlarıyla her yıl binlerce yerli ve yabancı turiste ev sahipliÄŸi yapıyor. Yaz aylarında vücutlarını ÅŸifalı kumlara gömerek özellikle eklem ve kas sorunları için ÅŸifa bulmak isteyen binlerce insanın ziyaret ettiÄŸi Kum Adası, çevresini saran masmavi ve tertemiz deniziyle Çanakkale’de yüzebileceÄŸin en güzel yerlerden biri. Hiçbir turistik tesisin bulunmadığı Kum Adası, özellikle ilkbahar mevsiminde açan birbirinden güzel çiçekleriyle de görülmeye deÄŸer bir manzara sunuyor.
85. Zargana Plajı
Eceabat ilçesinde Kilitbahir Köyü’nde yer alan küçük Zargana Plajı, çevresini saran tatil köyleri, butik oteller ve muhteÅŸem gün batımı manzarasıyla hem günübirlik geziler hem de yaz tatilleri için tercih ediliyor. Küçük bir sahil ÅŸeridi bulunan Zargana Plajının etrafını saran çam ormanları arasında gizlenen ince taneli kumsalda veya ahÅŸap iskelede güneÅŸlenebilir veya denizin tadını doyasıya çıkarabilirsin.
86. Kocakum Koyu
İki tarafı sarp kayalarla çevrili küçük Kocakum Koyu, Biga ilçesine baÄŸlı Karabiga beldesinde yer alıyor. Binlerce yılda doÄŸal yollarla oluÅŸmuÅŸ bu küçük koy, hiçbir yapılaÅŸmanın olmadığı bakir doÄŸal güzelliÄŸi ve rengarenk balıkların yüzdüÄŸü turkuaz denizi ile Çanakkale'de keÅŸfetmen gereken güzelliklerinden.
87. Çanakkale Nilüfer Gölü
Çanakkale'nin ÅŸirin ilçesi Biga'da yer alan ve benzersiz manzarasıyla 2 dönüm alanı kapsayan Nilüfer Gölü, ismini gölün çevresini saran nilüfer çiçeklerinden alıyor. Özellikle bahar ve yaz aylarında bembeyaz nilüfer çiçekleri ile Türkiye’de çok az yerde görebileceÄŸin güzellikte bir manzara sunan Nilüfer Gölü, Çanakkale'de yapılan doÄŸa gezileri ve fotoÄŸrafçılık turlarında en sevilen adreslerinden biri. El deÄŸmemiÅŸ doÄŸal güzelliÄŸi özenle korunan Nilüfer Gölü, ülkemizin gizli tabiat harikalarından biri olarak keÅŸfedilmeye deÄŸer güzellikte.
88. Mavra Adası
Çanakkale tekne ve yat gezilerinin baÅŸka bir deÄŸiÅŸmez adresi olan ve TavÅŸan Adası olarak da bilinen Mavra Adası, Ezine ilçesi Kumburnu sahili karşısında yer alıyor. Çevresindeki kayalık alanlarındaki zengin balık çeÅŸitlerinden dolayı tüplü ve tüpsüz dalış turlarının da düzenlendiÄŸi Mavra Adası, gün doÄŸumu ve gün batımlarında mordan maviye her renk tonunu görebileceÄŸin muhteÅŸem manzarasından dolayı da çok ziyaret ediliyor.
89. Kilye Koyu
Büyüleyici doÄŸal güzelliÄŸi ile antik çaÄŸlardan beri sevilen bir tatil bölgesi olan Kilye Koyu, Eceabat ilçesi sınırlarında yer alıyor. Onlarca çeÅŸit bitki ile çevrelenmiÅŸ koyun çevresinde sıralanan Roma döneminden kalan antik yapılar da görülmeye deÄŸer güzellikte.
SoÄŸuk kuzey rüzgarlarına karşı korunaklı yapısından ve doÄŸal liman olmasından dolayı çaÄŸlar boyunca teknelerin de demirlemek için tercih ettiÄŸi Kilye Koyu, günümüzde Çanakkale'de düzenlenen tekne gezilerinin en popüler adreslerinden.
90. Balıkkaya Tepesi
Çanakkale’nin efsanelerle bezenmiÅŸ topraklarında halk arasında ağızdan ağıza dolaÅŸan bir rivayet daha eÅŸsiz doÄŸa oluÅŸumlarıyla kesiÅŸiyor. Öyle ki Balıkkaya Tepesindeki devasa büyüklükteki kaya oluÅŸumu insanın nefesini kesecek türden. Bu muazzam büyüklükteki kaya kütlesinin içinde bir maÄŸara bulunuyor. MaÄŸaraya girdiÄŸindeyse kucağında bebek tutan bir kadını andıran kaya silüeti seni karşılıyor. Efsaneye göre kadının göÄŸsünden bir zamanlar süt akarken ÅŸimdi su sızıyor. Ayrıca tepeye gün batımında çıktığın takdirde nefis bir Biga manzarasıyla karşılaÅŸacaksın.